Skip to content

Ini Sejarah Kita (ISK)~part 1

06/12/2009

Siapa kita?

Kalau anda di tanya siapa diri anda sebenarnya? nk jwb pe yer??

Melayu? Malaysian? Pelajar? Pekerja?

Melayu – Sejarah bermula daripada Parameswara

Malaysia – Kesultanan Melayu Melaka (1420an), Kemerdekaan (1957), Malaysia (1963)

Pelajar- Pelajar buat masa sekarang, seterusnya bekerja, pencen dan akhirnya mati..

Tak semua malayu islam. Begitu jgk Malaysian, pelajar dan pekerja..semua itu x menggambarkn kita org islam..

Kita adalah Muslim. Meletakkan diri kita yang terpenting untuk mewakili diri kita

Pelajar yang Muslim atau Muslim yang belajar??

Eh, ada beza ke??

Pelajar muslim mendahulukan kepada pelajarannya lebih daripada hak Allah tapi bagi muslim yang belajar ialah individu yang mengutamakan hak Allah lebih daripada segala-galanya

Hurmm kalau masih pening-pening lagi perbezaan kedua-dua ayat ni, di sini saya sertakan sekali analoginya,

muslim yang belajar ,mereka akan menyegerakan solat walaupun sedang khusu’ belajar sedangkan

pelajar yang muslim selalunya lebih mengutamakan pelajarannya berbandingkan solatnya ..

saya islam atau saya Islam ???

ada beza tak ‘i’ kecil dan ‘I’ besar?anda islam pada nama or pada perbuatan??

Islam lebih merujuk kepada kata nama. Sekadar nama sahaja ker??

islam lebih merujuk kepada perbuatan (kata kerja)

islam bererti berserah diri (2:131)

Contoh nya:

saya Ayu  or  saya ayu

(bunyi cam lebih kurang jer kan)

tapi makna nyer ttp berbeza

yang satu menunjukkan kata nama

yang satu lagi menunjukkan kata sifat

Semoga kita ini merupakan islam ‘i’ kecil ,yakni orang melaksanakan saranan Illahi

dgn mengamalkan cara hidup islam yang hakiki

~Insya Allah~

Sejarah Umat islam

  • Sejarah mereka yg bergelar muslim bermula dr nabi Adam a.s. seterunya nabi-nabi yg terdahulu dan akhirnya nabi Muhammad s.a.w. sebagai akhir zaman
  • Kisah kejadian Adam a.s. dan bagaimana iblis ingkar terhadap suruhan Allah supaya tunduk sujud menyebabkannya digolong sebagai manusia yg nyata (2:34)
  • Tatkala Adam a.s. diturunkan Allah, maka beliau sedar peranan dan matlamat yg dipikulnya di muka bumi ini: ‘ubudiyyah dan khalifah (ad-Dzariyyat: 56 dan al-Baqarah: 30)
  • Dari nabi Ibrahim a.s. telah muncul nabi Ismail a.s. di Mekah dan nabi Ishaq a.s. di Palestin.
  • Nabi Ishaq, Yaakub, Yusuf, Musa sehinggalah ke nabi Isa a.s. semuanya diutuskan kepada bani Israel.
  • Namun selepas nabi Isa a.s.  Allah mengalih pemilihan nabi di  kalangan nabi Ishaq kepada keturunan nabi Ismail a.s. iaitu Muhammad s.a.w.

To be continue…..

9 Comments leave one →
  1. wanfarah permalink
    06/12/2009 6:08 pm

    Thanks for sharing such a precious knowledge:)

  2. 06/12/2009 11:58 pm

    salam,
    mira thanks for sharing..:)
    kekadang kita ambil remeh tentang sejarah..ingat masa sekolah2..sejarah bukanlah subjek fav..:)
    tapi tanpa tahu sejarah kita tidak akan menempa sejarah..;)

  3. 07/12/2009 9:00 am

    salam.

    jazakillah sis. tgh tunggu sambungannya..sangat excited nak tgk hasil gabungan 2 org sri kandi kampung havelock menulis hasil kembara mereka yg penuh misteri ke leicester. dgr cerita siap beli tiket 2 kali ke leicester. sungguh misteri. insyalah pasti coretan kembara mereka ni juga sgt mantap dan penuh dgn unsur2 mendebarkan. kan cik pendekar mira hamira?

    cik pendekar, mungkin boleh sertakan gambar2 yg menarik dalam entry cik pendekar berdua. video2 yg membakar semangat dan jiwa raga ke..cik berdua kan terkenal dgn semangat kesatriaan dan kekentalan.

    berusaha!

    (mmg kental..masak tom yam hari2..- out of topic jap. heh)

    love
    k wani

  4. pengemis ilmu permalink
    07/12/2009 9:09 am

    assalamualaikum wbt.

    terima kasih atas sambungan sharing ukhti. menarik lah pasal saya islam dan saya Islam. baru saya tersedar. mmg make sense lah benda ni. cuma sgt nak tahu apa hubungannya dgn tahu status kita sbg islam dan sejarah ni. tgh cuba nak kaitkan tapi tak nmpak lagi. takpe saya tunggu sambungannya nnti ya.

  5. mirahamira permalink*
    07/12/2009 12:12 pm

    jzzk atas semua comment membina yg di berikan..Insya Allah kami akan sertakan smbungan tuk ISK ini…

    jzzk jgk kpd dalila yang bertungkus lumus menolong untuk post ISK kali ni..(^_^)

    pengemis ilmu~kami akn selitkn peranan kita sebagai islam di akhir post ISK ni…melelui sejarah ini kite boleh tau betapa hebatnya org islam dulu…InsyaAllah..

  6. 07/12/2009 1:07 pm

    jazakilllah tuk perkongsian yg sangat menarik ni.. mencipta sejarah la anda berdua ni, cam xpernah jumpa lagi org yg blog kan isk ni..sempoi je..hehe…

  7. wanmai permalink
    07/12/2009 1:21 pm

    sambung la lagi! bess bace..hehe🙂
    mira, dtgla lester lagi😀

    • mirahamira permalink*
      07/12/2009 2:11 pm

      ema~klo ade ape2 yg slah tlg betulkn ek..

      kak wan mai..InsyaAllah..coming soon..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: