Skip to content

~HATI~

10/02/2010
agak lame x update blog ni…huhu..mintak maaf yer..sebelum ni agak bz..
kali ni juz nk ckp sal hati..(pendek jer)
pernah x korang semua rase sakit hati or benci or berdendam kt seseorg???
erm..bila dah rasa sakit hati mst kite rasa sgt2 x tenang kn??knp yer??knp???
sebenarnya hati kita ni mmg x suke bnda2 mcm ni…hati kita memberontak..
pernahkah korang rasa mcm mane hati korang tibe2 rasa tenang bila memaafkn org yg korang x suke tue??
aku penah rasa mcm tue..hati ni rasa sgt2 tenang bila kita maafkn org laen…aku jgk blaja something masa  cuti hari tue..
hati sgt x tenang bile bersangka buruk kt seseorg..bg aku..cukup susah tuk selalu bersangka baik kt org when something bad happenned…mungkin iman di dada belum cukup…syaitan plak x habis bebisik suruh kita bersangka buruk katorg..ishk setan ni…!!
so pengajaran yg aku dpt..sentiasalah bersangka baik kt org..lagi2x  kat org yg sentiasa buat baik dgn kitesebelum ni..cukup indah bila hati rasa tenang….dan sentiasalah memaafkn org lain..InsyaAllah hati anda akan tenang..


ingatlah kawan pesanan Rasulullah SAW..

Pesanan Baginda Rasulullah SAW kepada kita yang bermaksud :

“ Ketahuilah dalam setiap tubuh (jasad) terdapat seketul daging , jika elok daging itu maka eloklah keseluruhan tubuh badan dan jika rosak daging itu maka rosaklah juga seluruh tubuh badan , maka ketahuilah bahawa itu adalah hati”

layan~jagalah hati..(^_^)


3 Comments leave one →
  1. 12/02/2010 10:36 am

    jagalah hati~
    ^_^

  2. mirahamira permalink*
    14/02/2010 12:56 pm

    yup…jagalah hati…

  3. 14/02/2010 2:32 pm

    tarbiyahlah hati..didiklah diri…bentuklah akhlak dengan acuan tarbiyah daripada allah dan rasullulah…

    insyaallah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: