Skip to content

Terima kasih cikgu~

15/05/2010

Video  teachers day waktu di KY….


Buat semua cikgu2 saya yang pernah mengajar saya dari tadika ,sekolah rendah ,sekolah ,menengah ,hingga ke A- level …saya nak ucakan Selamat hari guru buat kalian semua ….begitu juga untuk mak dan ayah serta kawan2 yang bakal bergelar guru …termasuklah diri sendiri ni jugak..insyaAllah… Semoga menjadi pendidik yang terbilang  ameen…

tertarik bila baca sajak tentang cikgu,..beruntung rasanya jadi cikgu nih…insyaAllah banyak pahala  berganda2 …sbb  nak didik anak bangsa  supaya berjaya dunia akhirat ..insya Allah kerana Allah Taa’la …special jadi cikgu.. sebab ada hari guru …setakat nih x pernahlah pulak dengar selamat hari doktor ,ker selamat hari engineer ke ..yang ada selamat hari guru jugak…heee….ingat nak karang sajak tapi disebabkan  saya rasa kurang berbakat nak tulis sajak …makanya terpaksalah saya  mengcopy paste shj ….Sajak ini khas untuk semua yang bergelar dan bakal bergelar guru,…


BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)
Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

USMAN AWANG

Terima Kasih cikgu…


2 Comments leave one →
  1. Kak Zulfa permalink
    16/05/2010 8:16 am

    kikikiki. comel je video tuh. hahaha. kiut2.

  2. mirahamira permalink*
    16/05/2010 6:03 pm

    a ah..best video tu…lawak pun de…hihi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: